Tin-Mar

Οι Περιπέτειες του Tενεκεδένιου Μάριου στη χώρα του Πότε-Πότε!


Click-and-Drag to navigate around the world. Use the +/- signs to zoom in/out
There are more photos in each location, zoom in to see them all.
Powered by Panoramio

Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2006

Bally Carols στην Αθήνα!

Από το καλοκαίρι είμαι μέλος σε ακόμα ένα site -μάλλον κάτι παραπάνω από αυτό- στο BookCrossing, μια ιστοσελίδα για όσους αγαπάνε τα βιβλία και τους αρέσει να τα μοιράζονται με άλλους. Η ιδέα είναι απλή : Διαβάζεις ένα βιβλίο που σου αρέσει, το Κατοχυρώνεις στο site που σου δίνει ένα μοναδικό BCID νούμερο, το γράφεις στο εσώφυλλο του βιβλίου μαζί με κάποια σχόλια σχετικά με τη ιδέα και τέλος το Ελευθερώνεις, δηλαδή απλά το δανείζεις σε κάποιον, το "ξεχνάς" σε ένα λεωφορείο, σε ένα παγκάκι ή μια καφετέρια και περιμένεις να το βρεί κάποιος άλλος! Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα από ανθρώπους που έχουν διαβάσει το ίδιο βιβλίο και μοιράζονται τα συναισθήματα που τους προκάλεσε.

Στο site υπάρχει και μία πολύ ενεργή Ελληνική κοινότητα Βιβλιοαπελευθερωτών καθώς και ένα Ελληνικό forum, όπου συζητάμε για διάφορα θέματα, λογοτεχνικά και μη. Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου συζητούσαν τα παιδία από την Αθήνα να κάνουν κάποια συνάντηση και είχα τότε μια ιδέα, κάπως ρομαντική-παιδική-αθώα αλλά ενδιαφέρουσα : Να πούμε τα κάλαντα στο κέντρο της Αθήνας και να μοιράζουμε βιβλία που θα έχουμε ήδη κατοχυρώσει!

Η ιδέα άρεσε στον κόσμο και μαζευτήκαμε αρχικά 7-8 άτομα πρόθυμα να τραγουδήσουμε τα κάλαντα στο κέντρο της γιορτινής Αθήνας. Αρχικά συζητούσαμε για το Σύνταγμα, τελικά όμως αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερα στην Καπνικαρέα, μια βυζαντινή εκκλησία που βρίσκεται επί της Ερμού, ίσως ο πιο δημοφιλής δρόμος για αγορές στην Αθήνα. Η εκκλησία έχει μπροστά ένα μικρό πέτρινο τειχάκι που θα μας βόλευε για να απλώσουμε τα βιβλία μας.

Έτσι στις 24 Δεκεμβρίου μαζευτήκαμε αρχικά στην Εθνική Τράπεζα μαζί με τα βιβλία μας και κατηφορήσαμε για την "σκηνή" μας. Απλώσαμε τα βιβλία και τα χαρτόνια που είχαμε φτιάξει και αρχίσαμε να τραγουδάμε τα κάλαντα. Σε όσους μας πλησίαζαν τους μοιράζαμε διαφημιστικά φυλλάδια και τους αφήναμε να διαλέξουν όποιο βιβλίο ήθελαν. Όσο είμασταν εκεί άρχισαν να έρχονται και άλλα άτομα από το BookCrossing και να φέρνουν και άλλα βιβλία, στο τέλος μαζευτήκαμε 12 άτομα!

Μας πήρε 2,5 ώρες για να μοιράσουμε τα περίπου 100 βιβλία που είχαμε συγκεντρώσει, μοιράζοντας παράλληλα και χαρά για ένα αναπάντεχο δώρο και, ελπίζουμε, την όλη νοοτροπία και ιδέα της Βιβλιοαπελευθέρωσης!

Μετά πήγαμε όλοι μαζί στην Πλάκα και φάγαμε σε μια πολύ ωραίο παραδοσιακό "καφενείο" στην Πλάκα, το Καφενείο. Μεζεδάκια πολύ νόστιμα, αλλά οι τιμές λίγο τσουχτερές, τουλάχιστον για μένα που είμαι από την "επαρχία"! Βέβαια, στην Πλάκα όλα έτσι είναι!

Η όλη εμπειρία ήταν πολύ ωραία, άτομα που είχαν πολλά χρόνια να τραγουδήσουν τα κάλαντα ένιωσαν ξανά τα συναισθήματα χαράς που φέρνουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, θυμηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια και προωθήσαμε κάτι που μας αρέσει.

Κατόπιν έγραψα ένα άρθρο για αυτό που κάναμε και το έστειλα στο site για να το συμπεριλάβουν στο newsletter που στέλνουν σε όλα τα μέλη του site. Η ιδέα και το άρθρο τους άρεσε πολύ και έτσι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το άρθρο μου! Κάθε μέρα γίνομαι όλο και πιο διάσημος(ψωνάρα!)!

Σε μια κοινωνία που όλα έχουν μια τιμή πώλησης, το να μοιράζεις κάτι τόσο απλά όσο ένα βιβλίο δωρεάν και να μοιράζεσαι συναισθήματα και εμπειρίες, είναι κάτι μοναδικό. Αλλά ο κόσμος έχει γίνει δυστυχώς πολύ καχύποπτος. Πολλοί ήταν αυτοί που μας ρώτησαν αν πρέπει να πληρώσουν για τα βιβλία, κάποιοι μάλιστα ήταν καχύποπτοι και για τα κίνητρα μας, λίγοι ήταν αυτοί που έριχναν μια ματιά στα φυλλάδια για να καταλάβουν τι γινόταν-βαριόντουσαν μέχρι και αυτό να κάνουν! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα με απογοήτευσαν πολύ φέτος τα Χριστούγεννα και αποδείξανε για άλλη μια φορά ότι η γιορτή μεταλλάσσεται κάθε χρόνο και περισσότερο σε ένα απλό καταναλωτικό όργιο.

Για την ακρίβεια, ούτε ένα παιδί δεν είχε έρθει σπίτι μου για να μας πεί τα κάλαντα μέχρι τις 11:00 το πρωι των παραμονών, τα κάλαντα τα άκουσα μόνο στο μετρό από Αλβανάκια και Τσιγγάνακια, ενώ δίπλα τους καθόντουσαν συνομίλικα παιδάκια που πηγαίναν ια ψώνια με τους γονείς τους! Κρίμα, το πνεύμα των Χριστουγέννων χάνεται κάθε χρόνο και περισσότερο!


Τα βιβλία μας στην Καπνικαρέα | Το χαρτόνι που φτιάξαμε | Apapsa, deadendmind και Ermis επι τω έργω


Η αράδα μας απλωμένη και κόσμος που ενδιαφέρεται


Τραγουδάμε τα κάλαντα


Εγώ και η aaouts | Όλοι μας στο Καφενείο

1 Comments:

Blogger Dellaporta said...

Ημουν και εγώ εκεί! Η Dellaporta. Δεν έμεινα πολύ αλλά έφερα μερικά βιβλία!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 25, 2006 6:09:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home