Tin-Mar

Οι Περιπέτειες του Tενεκεδένιου Μάριου στη χώρα του Πότε-Πότε!


Click-and-Drag to navigate around the world. Use the +/- signs to zoom in/out
There are more photos in each location, zoom in to see them all.
Powered by Panoramio

Σάββατο, Ιουνίου 03, 2006

Athens Cow Parade 2006

Από τις αρχές Μαΐου μέχρι τον Αύγουστο 2006, το Cow Parade βρίσκεται στην Αθήνα. Το Cow Parade είναι μια υπαίθρια έκθεση τέχνης με γλυπτά αγελάδων που έχουν διακοσμηθεί από καλλιτέχνες και διόλου δεν θυμίζουν τα συμπαθή γαλακτοφόρα μυρικαστικά.

Κατάφερα να δω τις περισσότερες από τις αγελάδες και να τις τοποθετήσω πάνω στον χάρτη της Αθήνας, όσο καλύτερα μπορούσα. Με click-and- drag κινήστε στο χάρτη, με τα + και - αλλάζεται το επίπεδο zoom. Όπου βλέπεται ένα σημάδι, είναι καλό να κάνετε zoom, οι περισσότερες αγελάδες ήταν σε "αγέλες", πολλές μαζί και από αυτό ύψος δε φαίνονται όλες.



Η ιδέα της έκθεσης μου άρεσε πολύ, είναι καλό να έχουμε περισσότερη τέχνη στην καθημερινή μας ζωή, ακόμα και αν είναι κάπως ανάλαφρη και pop.

Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα εκθέματα δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω τέχνη. Για κάθε αγελάδα υπήρχε ένας χορηγός. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Αρνητικό είναι το ότι το θέμα της αγελάδας ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις «επηρεασμένο» από τον χορηγό: Η αγελάδα του Παναθηναϊκού είχε τριφύλλια, η αγελάδα της Ιονίας είχε είδη κουζίνας (και τον απαίσιο τίτλο "Shopping - Πηγή Χαράς"), η αγελάδα του Ε.Ο.Τ. λεγόταν "Live your Myth" και είχε πάνω κολώνες και ελληνικά τοπία, η αγελάδα της SATO ήταν καλυμμένη με ταπετσαρία καναπέ και λεγόταν "Cowch", κτλ. Η επιρροή αυτή έκανε τα γλυπτά να μοιάζουν περισσότερο με διαφημιστικά παρά με έργα τέχνης, μια διαφημιστική αφίσα στο σχήμα αγελάδας. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι τέχνη. Λαμπρές εξαιρέσεις η ΔΕΛΤΑ, που ήταν χορηγός σε 15 αγελάδες (1, 2, 3, 4, 5, 6+6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13+13, 14, 15), όλες άσχετες στο θέμα με την εταιρεία (εκτός βέβαια από το γεγονός ότι είναι αγελάδες = γάλα), η Εθνική Ασφαλιστική (με την αγελάδα "SpiderCow" (1, 2, 3) να σκαρφαλώνει στον τοίχο του κτιρίου της να είναι από τις πιο ευφάνταστες), το MEGA και λίγοι ακόμα.


Ακόμα χειρότερο ήταν οι βανδαλισμοί! Οι αγελάδες δεν έχουν ούτε ένα μήνα στους δρόμους και ήδη κάποιες έχουν καταστραφεί (1, 2, 3, 4), πολλές μάλιστα στο όνομα της Παιδείας, κατά τη διάρκεια της πορείας ενάντια στο νέο νόμο για την Παιδεία. Είναι λίγο οξύμωρο: διαδηλώνω για την Παιδεία και ταυτόχρονα βανδαλίζω. Εντάξει, ούτε εμένα μου άρεσαν όλες οι αγελάδες, κάποιες ήταν απαίσιες, αλλά είναι ακόμα χειρότερο να τις καταστρέφεις και ΟΧΙ δεν είναι τρόπος αγώνα ή συμβολική πράξη, είναι μια άνανδρη πράξη βανδαλισμού που δείχνει ότι ΔΕΝ έχεις Παιδεία, όχι ότι θες καλύτερη. Εννοείται ότι οι χαρακτηρισμοί δεν πάνε στο σύνολο της πορείας και των στόχων της, μόνο στους ανεγκέφαλους που τη χρησιμοποίησαν για κάλυψη των κόμπλεξ τους.

Για μένα η καλύτερη ήταν η "Τι γυρεύει η αγελάδα στην πόλη?" (2) γιατί μου άρεσε πολύ ο καλλιτέχνης που την σχεδίασε: Βρεφονηπιακός Σταθμός "Το Περιβολι της Γιαγιάς" :-) Πολύ καλή ιδέα να δώσουν μια αγελάδα σε παιδιά και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι τέλειο, γεμάτο παιδικό αυθορμητισμό και δημιουργικότητα!

Μου λείπουν μόνο 9 αγελάδες ΔΕ λείπει πλέον καμία αγελάδα! (Τουλάχιστον από αυτές που υπάρχουν στη λίστα). Ευχαριστώ πολύ όσους (για την ακρίβεια όσες, μιας και είναι όλες κοπέλες) έστειλαν τις φωτογραφίες που έλειπαν!:


Προστέθηκαν 4 ακόμα αγελάδες που δεν υπήρχαν στη λίστα του επίσημου site αλλά ανακάλυψε η δαιμόνια Μαρία Κ. που με έχει βοηθήσει αφάνταστα!

Κατόπιν εορτής οι 2 τελευταίες αγελάδες που βρήκα το καλοκαίρι, αλλά τώρα (2/11) θυμήθηκα να ανεβάσω. Αν και έχουν τον ίδιο τίτλο, είναι διαφορετικές:

Υ.Γ. - Από το Translatum βρήκα μια πολύ ωραία αγελάδα που αν και δεν ανήκει στο parade, θα έπρεπε! Λέγεται Mat Parade! Τοποθετήθηκε τιμητικά (και κατόπιν εύστοχης προτροπής) στα κτίρια της Γ.ΕΛ.Α.Δ.Α. (Γενική ΕΛληνική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών).


Technorati Tag